Koliberi logo

Opasna žaba – priča

Arrow iconNatrag

Stvarno je tako opasna? Je li oduvijek takva ili je prije bila zelena? Da vidimo!

Bila sam mlada, kaj sad! – vjerojatno je prva rečenica koju ćete čuti od naše Opasne žabe. Neki su je tako zadirkivali radi narančaste boje sa bijelim pjegama, a njoj se to na kraju svidjelo. Davno je otišla iz našeg kraja. Znala je reći da joj je dosta “ove naše žabokrečine.”

U to vrijeme, bila je zelena. No, ne sasvim, malo smeđa, ali ipak zelena. Uvijek elegantna, isticala se prirodnom ljepotom i vitkim stasom. Jednog jutra dok su sve žabe vježbale uz orkestar, ona zašuti. Nastade muk.

Dobro, što je sad ovo? -upita žabac zborovođa. “Ja više ne bi pjevala u našem zboru, meni se ovdje ne sviđa, ovdje je dosadno… Nije ovo ovdje za mene, želim karijeru. Idem u veliku narančastu baru kraj velikog industrijskog grada.”Bla, bla, bla… odnosno kre, kre ,kre :

Nemoj otići iz naše bare, u glas se javi svih devet stotina žaba. Tu imaš sve prijatelje , tamo ima velikih roda, može te pojesti velika riba… No, Opasna je bila neumoljiva u svojoj odluci. Idem i gotovo, te ode u daljinu velikim i spretnim skokovima.

Život u gradskoj bari u blizini tvornice na početku je bio zanimljiv. Puno raznih životinja neobičnih boja, zvukova i svjetla. Ali te životinje nisu imale svoju boju. To je bila reakcija na opasne kemikalije koje su uz to uzrokovale pravi pomor punoglavaca. Grozna kemija je toliko utjecala na njihovu svijest, da se uopće nisu obazirali na to što se oko njih dešava! Važna im je bila samo zabava i lagodan život.

Sreća u nesreći bile su jesenje poplave koje su donijele dovoljno svježe vode da se našoj junakinji vratila svijest. Gle stvarno, sve je bilo lažno. Jedna poplava i nestao je sav onaj sjaj i glamur. Zamišljena, odluči se vratiti doma. Makar joj je ostala narančasta boja od tvorničkih kemikalija, sve žabe u njezinoj staroj bari su je oduševljeno dočekale!

Pronašla je jednog žapca i ubrzo bila okružena tisućama punoglavaca. Ponovo je bila sretna u svojoj staroj žabokrečini! Narančasta boja i bijele pjege ostale su podsjetnik na ne baš bezazlenu, ali zato vrlo poučnu epizodu.

<< prethodna
Fb whiteShare
sljedeća >>